Samir koodaa mobiilia jonotuspalvelua

”Opin paljon uutta koodaamisesta, php:tä ja javascriptiä”, Samir Kothari sanoo. 16-vuotias Samir oli Kesäsetelin avulla töissä koodaajana Codemenders-yrityksessä Matinkylässä.

Samir päätti kesäkuussa Munkkiniemen yhteiskoulun yläasteen ja pääsi Helsingin Luonnontiedelukioon. Hänen oli tarkoitus käyttää Helsingin kaupungin Kesäseteli työskentelyyn asiakaspalvelutehtävissä, kuten suuri osa hänen luokkatovereistaan. Eräässä pizzeriassa olisi ollut työpaikka, mutta asiakaspalvelun tuoma koronariski mietitytti, varsinkin kun Samirin perheessä on riskiryhmäläisiä.

Sitten Samir sai isänsä kautta tietää, että espoolainen Codemenders tarvitsee koodaajaa. Samir on oppinut alan perusteet isältään, joka työskentelee Googlella.

Codemenders kehittää jonoon.fi-palvelua, etäjonotussovellusta mobiililaitteille. Jonoon.fi:n kantavana ideana on se, ettei jonottajien tarvitse koskea samoihin laitteisiin eikä seistä samassa aulassa jonottamassa. Samirin työnä on ollut koodata rekisterisivuja printteriin, jotta yrityksen jonotuslipun saa tarvittaessa tulostettua. Lipun tulostaminen on toisinaan välttämätöntä, sillä kaikilla ei ole kännykkää, tai jotkut haluavat tarjota asiakkailleen myös paperilipun.

Koodaustyö Codemendersissä on ollut hyvä kokemus. ”Päällikköni Aseem on kärsivällisesti auttanut, kun olen tarvinnut apua. Lisäksi tämä on myös merkityksellistä työtä”, Samir sanoo. Hänen koodistaan tulee osa Codemendersin ohjelmistoa.

Kesäsetelityöstä voi tulla ammatti. ”Olen kiinnostunut koodaamisesta ja avaruudesta, ehkä voisin yhdistää ne”, Samir pohtii.

Codemendersin toimitusjohtaja Aseem Shakunthal oli tyytyväinen Samirin työhön ja antoi hänelle lisätyötä 60 tunniksi. ”Samir on nopea oppimaan ja tekee työnsä hyvin”.

Samir on yrityksen ensimmäinen Kesäsetelillä työllistetty työntekijä. Viime vuonna oli jo tarkoitus palkata yksi nuori, mutta hakijoilla ei ollut juuri sentyyppistä osaamista kuin olisi tarvittu.

”Kesäseteli on hyvä tapa antaa nuoren tutustua työelämään”, markkinointipäällikkö Jasmin Ruokolainen sanoo.

Tulostus onnistuu Samirin kesätyön tuloksena.
Koodirivejä tietokoneen ruudulla.