Kesäsetelillä seurakuntaan

Vaikka Paavalin kirkossa on hiljaista, ei viereisestä seurakunnan rakennuksesta puutu vilinää ja vilskettä. Seurakunnan päiväleiriläiset ruokailevat salissa ja yhdessä pöydässä istuvat kesätyöntekijät Toini ja Yasmina. He saivat Kesäsetelillä töitä Paavalin seurakunnasta.
– Hain tätä paikkaa, koska seurakunnan toiminta oli ennestään tuttua. En tosin usko, että seurakunta olisi voinut palkata meitä, jos meillä ei olisi ollut Kesäseteliä, kertoo Toini.

Toinin ja Yasminan työpäivät alkavat sillä, että he tarkistavat lukkarista päivän työtehtävät ja työparin. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi pihatöitä, päiväleiriläisten ruokailussa avustamista tai erilaisia pikkuhommia, kuten roskien vientiä.
– Tämä on mukavaa hommaa kun joka päivä saa tehdä eri asioita. Parasta oli kun saimme mennä Olkkariin* siivoamaan ja järjestelemään paikkoja, kertoo Yasmina ja lisää: – Myös kaikki pikkuaskartelut ovat kivoja, kun näkee heti työnsä tuloksen.

Toinille kesätyö Paavalin seurakunnassa on ensimmäinen, Yasminalle toinen. Tytöt tuntevat toisensa ennestään, mutta sattuivat samaan paikkaan kesätöihin. Molemmat ovat olleet mukana seurakunnan toiminnassa, mm. leireillä. Tänä kesänä Toini toimii myös isosena seurakunnan rippileirillä.

– Muistaakseni huomasin tämän kesätyöpaikan seurakunnan Facebook-sivuilla. Kesäseteli on tosi hyvä idea, se motivoi kumpaakin osatekijää, sekä nuorta että työnantajaa – nuorta hakemaan töitä ja työnantajaa palkkaamaan nuoren, Yasmina toteaa.

– Toivon, että Kesäseteli on olemassa vielä ensi vuonna, jotta tulevat ysiluokkalaisetkin saavat mahdollisuuden hyödyntää seteliä. Olisi myös kiva, jos vanhemmillekin opiskelijoille olisi vastaava systeemi, sanoo Toini.

Haastattelun jälkeinen päivä on Yasminan ja Toinin tämän kesän viimeinen työpäivä Paavalin seurakunnalla. Tytöt ovat viihtyneet töissä niin hyvin, että jäisivät mielellään pidemmäksikin aikaa. Heitä, jotka Kesäsetelin käyttöä vielä harkitsevat, tytöt kannustavat hyödyntämään ainutlaatuisen tilaisuuden:

– Rohkeasti vain töitä kysymään, kaikki työnantajat eivät välttämättä ole kuulleet Kesäsetelistä ja saattavat innostua siitä ymmärrettyään, että se on edullinen tapa palkata nuori työntekijä, Toini vinkkaa.

Kuva ja teksti: Julia Kilpelä

*Olkkari on kaupunkilaisten oma olohuone, joka sijaitsee Arabian kauppakeskuksessa. Sitä ylläpitää mm. Paavalin seurakunta.