Kesäseteli aukaisi ovet Helsingin Melontakeskukselle

Helsingin Melontakeskuksella ensimmäisiä kesätöitään ahertavat Kasper ja Carina löysivät työpaikan kesäsetelin nettisivuilta. Jo viikossa molempien otteet melontaohjaajina näyttivät ammattimaisilta ja pienimmätkin epävarmuuden rippeet oli ravisteltu pois. Kansainvälisessä työympäristössä pääsee harjoittamaan kielipäätään, testaamaan maalaisjärkeä ja asiakaspalvelemaan aika ajoin haastavissakin tilanteissa.

Melontakeskuksen toimitusjohtaja Risto Fagerholm kertoo palkanneensa tänä kesänä yksitoista kesäseteliläistä kanoottivuokraamoon. Kaksi heistä ahertaa nyt jo toista viikkoa hymyissä suin, elohopean kivutessa hellelukemiin.

Tää on siitä hyvä työpaikka, että tässä joutuu oikeasti tekemään työtä. Ei ole sitä, että seisot jonkun vanhemman työntekijän takana ja katsot mitä ne tekevät.Risto

Puolessa välissä olevan työsuhteen aikana on opittu paljon. Työpaikalle ei voi tulla ottamaan rennosti, vaan pitää olla reipas, Kasper muistuttaa. Vaikka säät vaikuttavat työn määrään, ei voi jäädä seisomaan paikoilleen. Ennätysasiakasmäärä Melontakeskuksella on ollut 213 päivän aikana, kun taas huonoimpina päivinä asiakkaita saattaa vierailla vain muutama.

Työssä nuorten täytyy olla oma-aloitteisia, joten hektisessä ympäristössä saa olla valppaana jatkuvasti. Haastavimpia asiakkaita ovatkin olleet he, ketkä eivät puhu englantia juuri ollenkaan. Myös uimataidottomia saapuu paikalle yllättävä määrä, joten työntekijöillä on vastuullaan kanoottien vuokraamisen ja opastamisen lisäksi paljon.

Koulussa opituilla työnhakutaidoilla kesätöihin

Melontakeskukselle haki tänä vuonna yhteensä viisikymmentä nuorta, joista vain puolet vastasi Riston lähettämiin kartoittaviin lisäkysymyksiin. Lopulta kaksitoista heistä valittiin kesätyöhön.

On kivaa, kun saat olla ulkona ja puhua ihmisten kanssa. Ei tarvii siivota keittiöö ja tehdä paperityötä. Carina

Kasper ja Carina toteavat, että ensimmäisestä kesätyöstä on paljon hyötyä. Jo siksi, että ansioluettelo saa täytettä, myös epävarmuutta työskentelyyn pääsee karistelemaan päästessään hyvään ensimmäiseen työympäristöön. Vinkkinä työnhakuun Kasper painottaakin aktiivisuutta sekä työhakemusten lähettämistä mahdollisimman moneen mielenkiintoa herättävään työpaikkaan. Hänelle Melontakeskuksen lisäksi olisi auennut myös toinen kesäduuni, mutta mieli vei meren äärelle.

Opinto-ohjaajan tunneilla käydyistä työnhakuvinkeistä on ollut apua. Kun on saanut hyvät eväät työhakemuksen kirjoittamiseen ja työn etsintään koulussa, on työn saamisellekin paremmat mahdollisuudet.

Teksti ja kuva: Nilla Varpunen