Kangaskaupan kesäapulainen

Kotoisassa ja ilmeikkäässä kangaskaupassa omistaja Päivi Ruuskanen huristelee ompelukoneellaan tilaustöitä ommellen. Samalla ensimmäiseen työhönsä kesäsetelillä rekrytoitu Anni järjestelee kankaita ja lankoja hyllyihin kaikissa väriskaaloissaan, pitää huolta yleisestä siisteydestä ja käyttää kassaa viikon mittaan kouliintuneilla taidoillaan.

Kun Annilla oli edessään opiskelupaikan valinta, vaihtoehtoina pyörivät mielessä leipuri-kondiittorin opinnot sekä koulussa tykästymisen kohteeksi valikoitunut käsityö, jonka tunneilla onkin ommeltu monet hupparit ja hameet. Valinta osui kuitenkin lopulta konditoriaan, mutta kipinä ompeluun ei ole hälvennyt ompelimon kesätöitä tehdessä.

Kun lähden opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi, niin saa varmaan paremmin töitä kahviloista, kun osaan käyttää kassaa.Anni

Helsingin kesäsetelillä palkkaaminen kokeiluun

Päivin opiskellessa töidensä ohella stylistiksi, sai hän idean kesätyöntekijöiden palkkaamisesta. Tässä vaiheessa luokkakaveri vinkkasi kesäsetelistä. Tuumasta toimeen ja pian työilmoitus olikin jo kesäsetelin nettisivuilla. Hakemuksia kesätyöpestiin saapui kymmenisen kappaletta, joista kaikki haastateltiin. Kolme heistä työllistyi Tilkku-puotiin kesäapulaiseksi. Anni mainitseekin, että töihin kannattaa mennä reippaana ja jo itse työnhakutilanteessa ottaa samainen ripeys sekä aktiivisuus käyttöön. Myös työnhakuun hän vinkkaa, että omia mielenkiinnonkohteita kannattaa hyödyntää kesäsetelin hakuprosessissa. Vaikka työkokemusta ei ole, on omista harrastuksista paljon hyötyä.

Ilman kesäseteliä nuoren on vaikee saada töitä, kun ei oo mitään koulutusta.Anni

Ompelun parissa jo vuosikymmeniä

Espoossa sijaitseva kangaskauppa on toiminut jo 38 vuotta samassa paikassa. Päivi on ommellut ompelimon takahuoneessa vuokralla siitä lähes kymmenen ja omistanut nyt koko ompelimon itse nelisen vuotta. Töissä vietetään yksityisyrittäjän arjesta suuri osa, joten intohimo alaan on syntynyt selvästi jo pienenä. Päivi naurahtaa tokaisten, ettei itse muista, mutta on kuulemansa mukaan pienestä pitäen ommellut Barbie-nukeille ahkerasti vaatteita.

Yksityisyrittäjän kiireisiin on tullut kesätyöntekijöiltä paljon apua. Päivi kertookin kuinka mielissään on ollut, kun on nähnyt ja kuullut kuinka iso asia nuorille on ollut työllistyä ensimmäiseen työhön.

Teksti ja kuva: Nilla Varpunen