Ensimmäinen kesätyökokemus EYP Finlandilla

Pienessä, mutta kotoisassa toimistossa on ahkera tunnelma. Työpöydän ääressä istuu Ruwejda, joka päättää ensimmäisen kesätyönsä tätä haastattelua seuraavana päivänä. Kaksi kulunutta viikkoa EYP Finlandilla ovat Ruwejdan mielestä olleet mielenkiintoisia: – Olen saanut tehdä monipuolisesti erilaisia asioita ja ennen kaikkea tutustua EYP:n toimintoihin ja saada tietoa siitä, miten asiat täällä toimii.

Kesätyö tärkeiden asioiden äärellä 

EYP eli European Youth Parliament on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tehtävänä on kannustaa nuoria ympäri Eurooppaa aktiiviseen kansalaisuuteen. EYP ei ollut ennestään tuttu Ruwejdalle, mutta kahden viikon jälkeen EYP:n keskeisin tehtävä on tullut tutuksi: – EYP:n tehtävänä on toimia nuorten äänitorvena, ja siihen kuuluu, että kaikkien mielipiteitä arvostetaan eikä ketään syrjitä, kertoo Ruwejda.

Ruwejdan työhön kuuluu erilaisia toimistotehtäviä, kuten blogipostauksien kirjoittamista. Myös osallistuminen EYP Finlandin toimintoihin on osa työnkuvaa. Jännittävä kokemus oli esimerkiksi eduskunnan vapaaehtoistukiryhmän aamukahvitilaisuuteen osallistuminen, josta Ruwejda sai tehtäväkseen kirjoittaa loppuraportin. Työ on kaikkiaan tuntunut helpolta ja rennolta.

-Työskentely on ollut hauskaa enkä tunne suurempia paineita. Täällä saa heti apua, jos sitä tarvitsee. Huomasin heti työhaastatteluun tullessani, että täällä on mukavia, nuoria ihmisiä. Se rentoutti, vaikka tilanne jännittikin aluksi.

Kesäseteli mahdollistaa sekä nuorelle että työnantajalle uusia kokemuksia 

Opon esiteltyä Kesäsetelin Ruwejda näki sen oitis hyvänä mahdollisuutena saada työkokemusta ja tienata vähän taskurahaakin. Työnhaku jäi viime tippaan, mutta kesäsetelin sivujen työpaikkailmoituksia seuraamalla Ruwejda bongasi kesätyön EYP Finlandilla.

– Seurailin Kesäsetelin verkkosivujen työpaikkailmoituksia ja huomasin, että on paljon yrityksiä, jotka haluavat palkata nuoria. Työ EYP Finlandilla kuulosti kuitenkin kiinnostavimmalta ja tuntui siltä, että siitä voisi olla hyötyä tulevaisuudessakin, kertoo Ruwejda ja lisää: – En tosin vielä tiedä mitä haluan tehdä opintojen jälkeen, mutta mielestäni on fiksua tutustua eri aloihin, jotta myöhemmin voisi päätyä haluamalleen alalle.

Huomenna kahden viikon työrupeama päättyy. Kesäseteli oli suureksi avuksi, niin Ruwejdalle kuin EYP Finlandille työnantajana.

– Myös kaverini ovat saanet Kesäsetelillä töitä. Tämä on mielestäni onnistunut idea, se antaa nuorelle mahdollisuuden tutustua työpaikkoihin ja työelämään. EYP Finlandin pääsihteeri Maiju Tuomainen on samaa mieltä: – Tosi hyvä juttu. Se tarjoaa myös pienemmille järjestöille mahdollisuuden työllistää nuoria.

Syksyllä koulu jatkuu lukiossa, mutta ennen sitä vuorossa on kesäloma. Ruwejda kertoo loman kuluvan leppoisasti kavereiden ja perheen kanssa laatuaikaa viettäen. Kesän jälkeen mielessä pysyy varmasti myös kesätyö EYP Finlandilla: – On ollut todella hyvä kokemus ensimmäisestä työpaikasta. Palkkarahoilla aion ostaa kirjoja ja lukea niitä kesälomalla, Ruwejda toteaa iloisesti.

Kuva ja teksti: Julia Kilpelä