Sijaishaltija etsii Kesäseteli-nuorille kesätöitä

Vesalan yläasteen ysiluokkalaisilla Leolla, Deegalla, Madilla. Pilvillä ja Rosanilla oli perjantaina erityisen jännittävä päivä. He ja noin 40 muuta koulun ysiluokkalaista pääsivät kesätyöhaastatteluun.

Kyseessä olivat nuorten työllistymiseen painottuvan rekrytointifirma Sijaishaltijan työhaastattelut Kesäsetelin saaneille ysiluokkalaisille.

– Olemme käyneet jo Kannelmäen yläasteella, ja vuorossa on vielä Apollon yläaste, Sijaishaltijan Heidi Alariesto

Sijaishaltijan toiminta lähti liikkeelle pohjoisesta, Rovaniemeltä ja Oulusta, jossa saatiin sadoille nuorille kesätyöpaikka. Ideaa lähdettiin kehittämään, ja sen myötä tultiin auttamaan helsinkiläisiä Kesäsetelin saaneita nuoria löytämään töitä.

– Kyse on pikaduunipalvelusta, jossa työn tekijä ja hakija kohtaavat. Työnantajat voivat ottaa meihin yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai Facebookin kautta. Me etsimme heille sopivan nuoren työntekijän, Heidi kertoo.

Sijaishaltijan kautta työntekijää voivat etsiä myös yksityistaloudet. Vaikka yksityistalous ei voi ottaa Kesäsetelillä suoraan nuorta töihin, Heidi kertoo, että Sijaishaltijan kautta se on mahdollista.

– Haastattelemme kaikki listoillemme tulevat työnhakijat itse, mutta myös työntekijää hakevat tahot voivat haastatella vielä nuoren. Haluamme pitää huolen, että paras mahdollinen työntekijä saa hänelle sopivimman työn.

Kaikkien monipuolisten töiden lisäksi Sijaishaltija etsii 20 nuorta kokeiluun, jossa nuoret pääsevät kesätyönään ideoimaan, miten asuinalueista saataisiin viihtyisämpiä.

 

Jännitystä ja uuden oppimista

Kun haastattelut on käyty ja jännitys lauennut, nuoret jäävät odottamaan innolla, saavatko he kesätöitä.

– Meiltä kysyttiin, mitä työtä haluaisi tehdä ja piti kertoa itsestään, Leo kertoo.

Pilvin mielestä jännityksestä huolimatta haastattelu meni hyvin.

– Eniten jännitti, miten osaa vastata, ja jos unohtaa jotain tärkeää.

Onneksi nuorten sparraajiksi oli kutsuttu kaksi nuoriso-ohjaajaa, Lotta Ahmaoja ja Sari Pelli, jotka saivat tsempattua ja rauhoitettua nuoret ennen työhaastattelua.

– Ennen haastattelua juteltiin jokaisen nuoren kanssa erikseen ja käytiin yhdessä läpi, miten työhaastattelussa ollaan, miten kuvaisi itseään ja missä nuori kokee olevansa hyvä. Lopulta kaikki nuoret tuli haastattelusta pois hymyssä suin, Lotta kertoo.

Heidi oli yllättynyt nuorten osaamisesta.

– Nuoret olivat reippaita, kielitaitoisia, kunnianhimoisia ja kansainvälisiä. Vain pieni osa jäätyi, ja annoimme heille siitä heti palautetta. Haastattelu oli samalla myös opetustilanne.

Nuorille lisää kesätöitä!

Heidi haluaa haastaa yksityiskodit palkkaamaan nuoren kesätöihin esimerkiksi lastenhoitajaksi, haravoimaan, maalaamaan aitaa – mihin tahansa kotityöhön.

– Suomessa on ollut aina korkea työn tekemisen kulttuuri. Ennen vanhaan otettiin naapurin nuori tekemään töitä. Toivoisin, että tämä perinne jatkuisi. Sillä vain tekemällä nuoret oppivat työnteon pelisäännöt

 

Katso video Pekka Hyysalosta, joka kannustaa nuoria kesätöihin!