MuuMaa Mustikkamaalla

MuuMaa Mustikkamaalla on hyvänmielen keskus

Miten kalanmyyntivaunu Porista on päätynyt Helsingin Mustikkamaalle? Ja mikä on MuuMaa tai Perunateatteri? Vuosi sitten helsinkiläinen Juha Kurikka maistoi spiraaliperunaa Australiassa ja innostui niistä niin, että päätti perustaa oman myyntipisteen Suomeen. Syntyi Perunateatteri, joka on spriraaliperunoihin erikoistunut myyntivaunu ja MuuMaa, joka on kohtaamispaikka Mustikkamaalla.

Spiraaliperunoista tuli festarihitti

Australiasta palattuaan Juha Kurikka perusti MuuMaan. Hän remontoi vuodesta -81 alkaen liikenteessä olleen kalanmyyntivaunun, ja pisti spiraaliperunabisneksen pystyyn. Juha Kurikka vietti viime kesän festivaaleilla, joissa hän myi spiraaliperunoita 40 päivän ajan sateella ja paisteella. Festareilla spiraaliperunoista tuli hitti ja rakennusalan urakoitsijana toimiva Juha Kurikka päätti kokeilla, miten kauppa kävisi Helsingin Mustikkamaalla. Hän valitsi nimen MuuMaa, koska  hän halusi perustaa helsinkiläisten oman Mikä-Mikä-Maan eli paikan, jossa aikuisetkin saavat leikkiä.

Jenna Konttinen

Jenna Konttisen ja Thomas Reikon käsissä valmistuvat makoisat spiraaliperunat

20150629_Kesaseteli_MuuMaa_Jonna_P_0356

–Halusin luoda sellaisen paikan, jossa helsinkiläiset viihtyy, Juha Kurikka kertoo. Kurikan tavoitteena on saada ihmiset viihtymään pitkään MuuMaassa. Jossain vaiheessa päivää tulee aina nälkä, joten Perunateatterista voi hakea spiraaliperunat, ja taas jaksaa jatkaa. Juha Kurikan tavoitteena on, että ihmiset lähtevät iloisina pois MuuMaasta. MuuMaasta saa erilaisia pelejä lainaksi ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia esim. Reggae Sunday keräsi MuuMaahan 50–60 kesänviettäjää, Juhannustansseissa tanssittiin Suomi-iskelmää, ja joka sunnuntai on ohjelmassa mm. joogaa ja erilaisia tapahtumia. Kesätyöntekijöiden avulla toimintaa on voitu laajentaa.  –KesäSeteli antaa huikean jouston, se auttaa ottamaan riskiä, Juha kertoo. – Olen jakanut vastuuta mahdollisimman paljon nuorille työntekijöilleni, jotta he saavat kokemusta ja minä saan keskittyä vähänä vapaa aikanani nauttimaan muumaasta, Juha nauraa.

”Kun sä sanot KesäSeteli, työnantajat sanoo: Tuu meille”

Thomas Reikko, 16, Herttoniemen yhteiskoulusta aloitti työt Perunateatterissa kesäkuun alussa. Thomas haki 3-4 paikkaa ennen kuin pääsi aloittamaan ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. – On ollut hyvä työilmapiiri. On ollut kivaa olla töissä, vaikka asiakkaita on ollut aika vähän, Thomas kertoo. Hän löysi ilmoituksen kesätöistä Facebookin kautta, ja päätti hakea, koska Perunateatteria oli kehuttu Facessa. Thomas kertoo, että ensimmäinen päivä jäi parhaiten mieleen, koska silloin haettiin tavarat tukusta kesäkuuta varten.

Thomaksen jälkeen Perunateatteriin tuli kesätöihin  Jenna Konttinen, 15, Helsingin uudesta yhteiskoulusta. Jenna on Thomaksen tavoin tykännyt kesätyöstään ja pomokin saa kehuja: -Se on aivan mahtava, mut vähän pönttö, Jenna hymähtää. Jenna haki Perunateatteriin töihin, koska tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä. Myöhemmin hänellä on tähtäimessä kampaamoala. Thomaksen ja Jennan mukaan KesäSeteli auttaa kesätyönhaussa: – Heti kun sä sanot KesäSeteli, työnantajat sanoo, että tuu meille, Jenna kertoo.

20150629_Kesaseteli_MuuMaa_Jonna_P_0322
Juha Kurikka ja Perunateatteri


Juha Kurikka oli yllättynyt hakijoiden hyvästä tasosta. Hän päätti lopulta palkata 5 kesätyöntekijää: 2 poikaa ja 3 tyttöä. Hän on sitä mieltä, että kiireiset pienyrittäjät eivät vielä tiedä tarpeeksi KesäSetelistä. Ja erilaisia tukimahdollisuuksia olisi hyvä yhdistää. Hän myös kannustaa nuoria lähettämään viestiä kaikille tutuille kesätöistä, monesti lähipiiristä voi löytyä kesätyöpaikka. Juha Kurikka toivoo nyt kaupungilta 5 vuoden sopimusta Mustikkamaan paikasta, siten toimintaa voisi kehittää pidemmällä tähtäimellä. Jos sopimus syntyy, saamme varmasti nähdä jotain uutta. Juhalla on jo varastossa spiraaliperunoiden lisäksi uusia hulluja ideoita Mustikkamaata varten.

Teksti ja kuvat:
Jonna Pennanen
nuorisoasiainkeskuksen viestintä