Maija kuvasi Helsinkiä uusin silmin

Maija Kenttämies, 15, Töölön yhteiskoulusta aloitti yläasteen jälkeisen kesälomansa Kesäsetelillään saadulla työllä. Lasipalatsin mediakeskukselle valokuvausprojektiin työhakemus lähti positiivisella asenteella, ja vaikka toinenkin kesätyö setelillä ja tanssikokemuksella olisi auennut, valitsi Maija kuitenkin valokuvauksen suuresta mielenkiinnosta. Kuten monelle muulle 15-vuotiaalle, myös Maijalle kesätyö oli ensimmäinen. Aiempana vuotena hakemuksia lähti muutamiin paikkoihin, mutta vastauksia ei tullut mistään.

– Olin ihan epätoivonen, että en mä tuu saamaan töitä. Mut sit kävin kattoo Kesäsetelin sivuilta ja ihmetyin ihan, että kun siellä oli vielä kesätyöpaikkoja jäljellä. Kyllä tästä Kesäsetelistä oli paljon hyötyä, sillä työnantajat uskaltaa palkata herkemmin nuoria kuin ilman seteliä. Maija Kenttämies

Työhakemuksessa rohkea asenne

Kun työhakemukseen vastattiin työhaastattelukutsulla, alkoi Maija selata internetistä työhaastattelukysymyksiä harjoitellakseen jo etukäteen. Vinkiksi hän antaa kuitenkin muille nuorille, ettei kannata liikaa miettiä haastattelutilannetta omassa päässään, sillä tällöin on helppo kasvattaa jännitystä ja turhaa pelkoa. Kunhan menee haastatteluun positiivisella ja avoimella mielellä, niin se vie jo pitkälle. Vaikkei työtä saisikaan, on työhaastatteluun pääseminen jo puolivoittoa.

– En ollu ikinä ennen ollu työhaastattelussa, mutta loppujen lopuksi se oli tosi rento tilanne, Maija kertoo.

Toiseksi vinkiksi Maija suosittelee ehdottomasti ottamaan jo työhakemuksessa rohkean asenteen – Ittensä kehumista ei kannata epäröidä, vaan pikemminkin kehua mahdollisimman paljon ja totta kai siis totuudenmukasesti.

Helsinki tuli työn kautta tutummaksi

Töölöläislähtöisenä on kantakaupunki tullut Maijalle tutuksi, mutta esimerkiksi Itä-Helsinki kohdattiin kesätyön ohella ensimmäistä kertaa. Uudet kujat, maisemat, rakennukset ja nähtävyydet pääsivät kuvattaviksi, kun vuosia vanhojen kuvien vastapainoksi napsittiin satoja uusia kuvia täysin samasta kohtaa.

Aika tuntui loppuvan kesken ja Maija olisikin halunnut, että kesätyö jatkuisi vielä ainakin kolmannen viikon. Satoja kuvia parin viikon aikana napsittuaan tuntui, että aika loppuu kesken. Vaikkei valokuvia juuri käsiteltykään, niin aikaa niiden purkamiseen ja läpikäymiseen meni.

Sosiaalinen media haltuun

Työnkuvaan kuului valokuvauksen ohella videoiden ja mietteiden julkaiseminen somessa. Kesätyöntekijöillä oli blogi, jossa on parin viikon aikana otettuja ennen ja jälkeen kuvia. YouTubesta löytyy nuorten fiilistelyvideoita ja Instagramista lisää materiaalia.

– Alkuun meidän ei ees pitäny ottaa videoita, mutta sit me ehotettiin sitä ja ideasta tykättiin niin et saatiin sit ottaa someen videomatskuakin, Maija kertoo.

Teksti ja kuva: Nilla Varpunen