Kesäsetelillä lasten apulaisohjaajiksi

Roosa Raute, 15, ja Tania Harjunpää, 15, nappasivat molemmat ensimmäiset kesätyönsä Kesäsetelin avulla 09 Helsinki Human Rights yhdistykseltä, jossa työllistettyjen apulaisohjaajien työnkuvaan kuului ala-asteikäisten lasten liikunnallinen ohjaaminen sekä muu järjestely- ja siivoustoiminta. Ensimmäisen viikon aikana Roosa ja Tania pääsivät järjestämään mm. jalkapalloturnausta sekä haastamaan itseään ennestään tuntemattoman työelämän suhteen.

Kesäsetelin käteen saadessaan, halusivat tytöt ottaa setelin välittömästi käyttöön, sillä kokivat sen helpottavan työn saantia huomattavasti. Työ löytyi itse Roosalle Kesäsetelin omilta sivuilta ja Tania puolestaan sai vihiä koulun tukaritoiminnan ohjaajalta Whatsappryhmään.

Kesäseteli on tosi hyvä juttu! Se poistaa sen kynnyksen palkata nuori töihin. Musta tuntuu, että tosi moni työnantaja kattoo sitä hyvällä tapaa.Tania Harjunpää

Ensimmäinen kesätyö toi uudet tilanteet mukanaan

Kun kesätyö saatiin hakemuksen perusteella ja ensimmäinen työpäivä starttasi, toi se pientä jännitystä uusien työtilanteiden sekä ihmisten mukana. Omatoimisuus oli yhtä suuri tekijä kuin se oli vielä kesätyön lopussakin. Kun alkujännitysten jälkeen lapsetkin oppivat tuntemaan Roosaa ja Taniaa paremmin, tultiin heitä repimään leikkeihin mukaan päivä päivän jälkeen yhä vaan reteämmin.

Vaikka lasten kanssa työskennellessä saa heittäytyä itsekin hieman lapsen tasolle, niin sanovat Roosa ja Tania oppineensa työstä paljon vastuunottamista. Tytöt muistuttavat, että kun on itse lapsia isokokoisempi, niin ei voi aina lähteä ihan täydellä innolla leikkeihin mukaan. Täytyy myös osata asennoitua lapsia kohtaan eri tavalla kuin omalla vapaa-ajalla.

– Se oli ehkä vähän sekava se eka päivä, kun täällä on niin vapaamuotoista, eikä oo niin tarkkoja työtehtäviä, vaan sun pitää itte osata mennä aika omatoimisesti hommiin. Siinä vaiheessa kun lapsetkin oppi tuntemaan meitä enemmän, niin ne tuli vaan uskaliaammin repimään leikkeihin, eikä tarvinnu enää itse sinne niin väkisin mennä, Tania sanoo.

Omat mielenkiinnonkohteet herättivät kiinnostuksen työnhakuun

Tania oli käynyt koulun kautta vertaisohjaajakoulutuksen, ollut isosena ja muutenkin alasta tykänneenä ajatteli, että tässä työssä pääsisi haastamaan omia taitojaan. Roosalle taas työilmoituksen urheilupainotteisuus herätti mielenkiinnon, sillä hän pelaa itse koripalloa. Molempia veti työssä puoleen myös se, että sen ohessa pääsi olemaan paljon ihmisten kanssa sekä liikkumaan päivittäin. Työ oli siis kuin lottovoitto ensimmäistä kesätyötä hakeville tytöille.

– Myös sosiaalisia taitoja on tullu opittua työelämän suhteen, ja kun koulussa pystyy heittämään kavereille melkein ihan mitä vaan, niin täällä joutuu vähän miettimään, mitä voi sanoo ja mitä ei, Roosa kertoo.

Roosan ja Tanian vinkit työnhakuun: Työhakemuksesta kannattaa tehdä todella kiinnostava, että työnantaja jaksaa lukea sitä. Ei myöskään kannata laittaa hakemusta ainoastaan yhteen paikkaan, vaan hakemuksia voi lähettää huoletta useammallekin työnantajalle. Jos yhteen ei pääse, on todennäköisyys kesätöiden saamiselle suurempi.

Vinkit työhaastatteluun: Ei kannata miettiä liikaa etukäteen. Kuitenkin perusasiat, kuten omat vahvuudet ja taidot on hyvä käydä läpi ennen haastattelua. Turha miettiminen laittaa vaan jännittämään liikoja!

Teksti ja kuva: Nilla Varpunen